Bekijk de onderstaande video

Uw voet is door uw podoloog onderzocht en er is geconstateerd dat u schade heeft aan het vetkussen onder een of beide voeten. In deze video laten wij u zien welke oefeningen u kunt doen om uw klachten te verminderen.

Wat is vetkamerschade?

Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris. Tussen die peesplaat en de huid ligt het beschermende vetkussen dat ervoor zorgt dat we niet direct op onze botten lopen. Het zijn de autobanden en schokdempers van het menselijk lichaam. Als de kwaliteit van het vetkamersysteem afneemt komen de botten dicht onder de huid te liggen en is de voet meer kwetsbaar geworden. Zo kunnen er klachten ontstaan van pezen, kapsels en zenuwen aan de onderzijde van de voet.

Bij schade aan het vetkussen spelen vaak meerdere factoren een rol. Meestal ontstaat verlies van kwaliteit door veroudering. Het wordt meer gezien bij mensen met overgewicht, een staand beroep, en mensen met een korte achillespees of korte kuitspieren hebben eerder last van beschadigde vetkamers onder de voorvoeten.

Meer over deze voetklacht

Oefening 1: voetenroller

In deze oefening moet u dagelijks een pijnprikkel opwekken met een geschikte voetenroller. Koop een hiervoor voetenroller die van die lekker uitstekende puntjes heeft die de voet goed prikkelen. De voetenroller moet stevig van model zijn en geschikt om er dagelijks te gebruiken. Hoe langer u in staat bent om uzelf op deze manier een pijnprikkel toe te dienen, hoe langer u pijnvrij kunt lopen. Het stimuleert de bloedsomloop en daarmee het opruimproces van beschadigde cellen.

Rol dagelijks met iedere voet over de voetenroller. Probeer elke dag iets langer te rollen, en probeer elke dag iets harder te duwen. Lukt het eenmaal om 80 keer te rollen terwijl je er hard op duwt zonder pijn, dan kunt u starten met oefening 2.

Oefening 2: riviergrind

Om de vetkamerstructuur in goede staat te houden, is het belangrijk om de vetkamers intensief te gebruiken zoals wanneer u op blote voeten in het bos loopt. U kunt voor deze oefening een afwasbak met riviergrind van 2 centimeter gebruiken. U kunt deze oefening inbouwen in uw dagelijkse routine. Bijvoorbeeld zet u dit bakje in de badkamer en gaat u elke morgen bij het tandenpoetsen erin staan, sommige mensen maken gaten in het bakje en zetten 'm onder de douche.

U kunt met deze oefening de vetkamers niet verder beschadigen. Het is de kunst om eerst in staat te zijn op het grind te kunnen blijven staan. Oefen hier eerst mee, steeds tot aan het moment van pijn. U zult merken dat u er steeds langer in kunt staan, uiteindelijk kunnen de voeten er gewoon tegen.

Deze oefening elke dag één keer doen volstaat. Meestal neemt de gevoeligheid van de voet af na 9 dagen oefenen. Na 21 dagen oefenen is ongeveer 80% van de patiënten tevreden over de pijnvermindering die zij met deze oefening hebben bereikt.

Let op: als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw podoloog voor advies.

Vind een praktijk

Heeft u vragen over deze oefeningen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman