Belangrijk voor het herstel van hielpijn

In mijn praktijk stellen cliënten met hielpijn regelmatig de vraag welke schoenen zij het beste kunnen dragen. Deze mensen hebben last van een ontstoken peesplaat, wat in het dagelijks taalgebruik vaak ‘hielspoor’ genoemd wordt. Dit is een goede en belangrijke vraag, omdat de juiste schoen een grote bijdrage levert aan het herstel van deze hielpijn.

Verkeerde schoenkeuze

Mensen met hielpijn zijn geneigd om te gaan lopen op schoenen met een heel zachte en soepele loopzool. Daarnaast kiezen ze vaak voor erg platte schoenen, waarbij de hiel op hetzelfde niveau staat als de voorvoet. Het risico van het dragen van dit soort schoenen is echter dat de klachten in stand gehouden worden of zelfs verergeren.

Functie van de peesplaat

Onder de voet bevindt zich een peesplaat. De functie van deze peesplaat is het in stand houden van de voetboog en het afwikkelen van de voet. Tijdens het lopen gebruiken we deze peesplaat intensief. Vooral tijdens de afzet, bij het buigen van de tenen, komt de peesplaat onder spanning te staan. De juiste schoen houdt rekening met deze functie van de peesplaat.

De juiste schoen

Bij hielpijn in het allereerst aan te raden om een schoen te dragen die hielheffing heeft. Dit is een schoen waarbij de hiel tussen de 1.5cm - 3cm hoger staat dan de voorvoet. Dit zorgt voor ontspanning van de peesplaat.

Verder is het aan te raden om een schoen te kiezen die een rondlopende stijve loopzool heeft. Een rondlopende loopzool is een zool waarvan de neus iets van de grond staat. Als er op de neus gedrukt wordt, rolt de schoen naar voren. Daarnaast is het beste als deze ronde loopzool stijf is. Een loopzool is stijf als deze niet met 1 vinger dubbel te vouwen is.

Tot slot adviseer ik om bij de aanschaf van een schoen te kijken of deze een uitneembaar voetbed heeft. Voor hielpijn wordt namelijk regelmatig een inlay op maat vervaardigd.

Ga op zoek naar een schoenwinkel met kwaliteitsschoenen. Laat u goed informeren en let op bovenstaande eigenschappen. Als de schoen dan ook nog lekker zit, dan weet u dat u de juiste schoen kiest. Een mooi voorbeeld van een schoen die beantwoordt aan bovenstaande eigenschappen is een wandelschoen.

Gevonden?

Als u de juiste schoen heeft gevonden, is het van belang dat deze zo veel mogelijk gedragen wordt: buitenshuis én in huis. Het is belangrijk dat dit minimaal 3 maanden vol wordt gehouden. Zo kan de schoen een bijdrage leveren aan het herstel van de hielpijn.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marjolein Schenkels. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu