Hoe kan je een hielspoor vroegtijdig herkennen?

In mijn praktijk zie ik veel mensen met hielpijn. De klachten bij deze mensen bestaan vaak al meer dan 6 maanden. Dan kun je je afvragen waarom men niet eerder aan de bel trekt. Vaak komt dit doordat de klacht zich langzaam ontwikkelt. In deze blog wordt besproken hoe je een ‘hielspoor’ vroegtijdig kunt herkennen en hoe je kunt handelen om te voorkomen dat het erger wordt.

Zoals in eerdere blogs wordt de term ‘hielspoor’ gebruikt. In deze tekst bedoelen we daar een fasciitis plantartis, peesontsteking van de peesplaat onder de voet, mee.

Waarom komen mensen zo laat in actie bij hielpijn?

Hielspoor is een klacht die meestal ontstaat door een overbelasting. De pijnklachten beginnen heel mild en nemen heel langzaam toe. Vaak worden de klachten niet herkend tot deze serieuze vormen gaat aannemen en men er uiteindelijk bewust van wordt. Dan is men vaak al 4 tot 8 weken verder. Omdat de klacht bij belasting weer afneemt wordt er vaak gedacht dat het vanzelf wel weer over gaat. Helaas gebeurt dit niet altijd. Hoe langer een pees overbelast en geïrriteerd is des de langer duurt het voordat deze weer genezen is. Het is dus van belang om er vroeg bij te zijn.

Er zijn ook gevallen waarbij de hielpijn acuut ontstaat. In dit geval is er vaak sprake van een klein inwendig scheurtje in de pees. Ook in deze gevallen kun je de onderstaande tips en tricks opvolgen.

Waar herkent u een hielspoor aan in een vroeg stadium?

  • Stijf gevoel onder de voet bij het opstaan, na een nacht slapen
  • Zwaar vermoeid gevoel in de voeten aan het einde van de dag
  • Bij beweging neemt de pijn af

Wat moet u zichzelf afvragen?

  • Heb ik de laatste tijd meer bewogen dan anders? Bijvoorbeeld: begonnen met hardlopen (of een andere sport), hondje erbij die 3x per dag uit moet, verhuizing, verandering van beroep, toename van het aantal sporturen en intensiviteit.
  • Heb ik andere schoenen gedragen? Bijvoorbeeld: verandering van hardloopschoenen, werkschoenen, schoenen voor algemeen dagelijks leven?
  • Heb ik meer op een ladder gestaan?
  • Heb ik meer op mijn hurken gezeten?
  • Is er sprake van toename van gewicht in een korte tijd? Zwangerschap hoort hier ook bij.

Tips en tricks bij de eerste tekenen van ‘hielspoor’:

Herkent u zich in bovenstaande vragen? Dan is het verstandig om onderstaande punten op te volgen tot u merkt dat de klachten afgenomen zijn.

  • Reductie van belasting. Bijvoorbeeld: stop met hardlopen, zorg dat iemand anders de hond ook een keer uit laat.
  • Draag schoenen met een stijve loopzool en hielheffing. Het is wel belangrijk dat u deze schoenen zo veel mogelijk draagt. Dus ook thuis.
  • Voorkom lang staan en lopen.
  • Probeer te achterhalen hoe de klacht is ontstaan. Dan kunt u herhaling mogelijk ook voorkomen.

Behandelingen van een hielspoor

Niet-operatief

Een behandeling start meestal met rekoefeningen van de kuitspieren in combinatie met steunzolen en eventueel pijnstillers. Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden, namelijk:

Oefeningen om de peesplaat onder de voet te laten herstellen

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de peesplaat sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder de fasciitis plantaris wordt behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kan de klacht verergeren en kan er meer schade aan de pees worden toegebracht.

Lees meer over de oefeningen

Operatief

Het komt zelden voor dat de niet-operatieve behandelingen niet helpen en de patiënt zoveel klachten heeft dat een operatieve oplossing voor het probleem moet worden gezocht. Is een behandeling met operatie noodzakelijk, dan zijn er verschillende operaties van een hielspoor mogelijk.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marjolein Schenkels. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings