Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Henriëtte

“Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

Zwemster met voorvoetpijn

Enige tijd geleden kreeg ik een ongeruste moeder met haar 14 jarige dochter op consult. De klacht: veel pijn aan de linker voorvoet en dan met name naar richting de tenen, maar de meeste pijn zat toch aan het voorste deel onder de bal van de voet. Palperen en druk bevestigden de pijn.

Zwemster met voorvoetpijn

Oorzaak van de klacht

Bij de vraag of de patiënt zich kon herinneren wat dit zou hebben veroorzaakt, herinnerde zij zich geen moment van korte felle pijn. Op de vraag of zij aan sport deed was het antwoord: zwemmen, 4 à 5 keer per week.

Na diverse testen leek alles te wijzen op een plantaire plaat probleem, maar met een leeftijd van 14 jaar en geen trauma bekend, was ik niet overtuigd.

Toevallig was vriendin en collega Angelique Bekkema deze dag aan het meekijken en voerden we samen verder lichamelijk onderzoek uit. Het resultaat bleef echter steeds hetzelfde: plaatselijke pijn onder de bal van de voet.

We vroegen de patiënt waarom zij 4 à 5 keer per week zwemt. De aap kwam al snel uit de mouw. Zij doet op hoog niveau aan wedstrijdzwemmen. Heel fanatiek en bezig met een zwaar trainingsschema voor (hopelijk) een plaats in de aankomende Nederlandse selectie. Met deze informatie werd het verhaal omtrent haar blessure gelijk duidelijker.

De enige vraag die nog gesteld moest worden was met welke voet zij start, vanaf het startblok. De patiënt is rechtshandig dus ik ging er eigenlijk vanuit dat zij hiervoor haar rechtervoet zou gebruiken. Fout, ze start met haar linkervoet. Daarmee is de verdenking van een plantaire plaat probleem rond.

We toverden de podobaroscoop om tot startblok en vroegen haar om te laten demonstreren hoe zij start. Het was direct duidelijk te zien dat zij haar tenen om de rand van het startblok krulde. Vervolgens zet de patiënt zich met volle kracht af op deze rand.

Echografie voor diagnose

Om de verdenkingen te bevestigen is er na overleg besloten haar te verwijzen naar vriend en collega Peter van de Dasselaar voor een echo. Op deze echo was te zien dat er teveel bewegingsruimte zit in het MTP-II gewricht (het gewricht waar een middenvoetsbeen samen komt met een teenkootje).

Behandeling van de klacht

Advies voor rust, steunzolen, tapen en interventie fysiotherapie hebben haar weer op weg geholpen. Door de fysiotherapeut is zij onder andere geholpen bij het veranderen van de manier waarop zij start van het startblok.

Last van voorvoetklachten?

Heeft u last van voorvoetklachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.