Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Lara

“Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

Is het wel mijn heup?

Over het trochanter major pijnsyndroom

Ik maak regelmatig mee dat mensen zich melden in mijn praktijk met heupklachten. Na wat doorvragen blijkt dan vaak dat het niet om het heupgewricht zelf gaat maar om klachten rond de knobbel aan de buitenkant van de heup, de zogenaamde trochanter major. De klachten treden meestal op tijdens lopen of traplopen. Wij spreken dan ook wel van een trochanter major pijnsyndroom. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en dan meestal bij vrouwen van middelbare leeftijd of ouder.

Klachten van het trochanter major pijnsyndroom

Er zijn pijnklachten rond de heupknobbel (trochanter major) die zich aan de buitenkant van de heup bevindt. De pijn komt opzetten bij belasten of/en als er op gedrukt wordt. De pijn kan uitstralen over de buitenkant van het bovenbeen. De buitenste spieren van het bovenbeen, de zogenaamde heup-abductoren, kunnen verzwakt zijn (teken van Duchenne).

Deze klachten hebben dus niet direct te maken met het heupgewricht zelf, maar het kan wel zo zijn dat een probleem in het heupgewricht indirect klachten veroorzaakt ter hoogte van deze plek. Wanneer de pijn dieper gevoeld wordt en dus meer in de liesstreek, dan denkt men eerder aan een probleem in of bij het heupgewricht zelf.

Is het wel mijn heup?
Bron: Feistritz

Oorzaken van het trochanter major pijnsyndroom

De pijn kan verschillende oorzaken hebben en kan zowel acuut als geleidelijk ontstaan:

  • Zo kan er sprake zijn van een peesaandoening aan een van de vele spieren die aanhechten op deze knobbel.
  • Ook kan de pijn veroorzaakt worden door irritatie van een van de drie slijmbeurzen (bursitis trochanterica) waarvan de belangrijkste zich onder de peesplaat (tractus iliotibialis) bevindt. Deze peesplaat loopt vanaf de bekkenrand over de buitenzijde van het bovenbeen naar de knie en hecht zich daar aan de bovenzijde van het onderbeen. Onderweg passeert deze de heupknobbel. Het over de knobbel heen schieten van deze peesplaat wordt ook wel snapping hip genoemd en kan, maar dat hoeft zeker niet, pijnklachten veroorzaken.
  • Een derde mogelijkheid is dat de pijn veroorzaakt wordt door een zenuwbeknelling van uittredende zenuwen uit de 4e en 5e lumbale (onderrug) wervels.

Behandeling van het trochanter major pijnsyndroom

Podotherapie

Wanneer u zich meldt bij de huisarts zal hij in eerste instantie rust adviseren wel of niet aangevuld met pijnstillers (NSAID’s). Als dit geen verbetering geeft kan podotherapie uitkomst bieden. De register podoloog of podotherapeut kan een eventuele voetafwijking behandelen door middel van therapiezolen of een andere techniek. Wanneer de voet bijvoorbeeld teveel naar binnen knikt (overpronatie) tijdens het lopen kan er meer spanning ontstaan rond de heupknobbel. Ook een eventueel beenlengteverschil kan een grote invloed hebben.

Podoposturale therapie

Tevens kan een bezoek aan een podoposturaal therapeut van grote waarde zijn. Hij is in de meeste gevallen ook register podoloog of podotherapeut en heeft nog meer mogelijkheden in zijn therapie. Zo is hij in staat om spanningen in bepaalde spierketens te reduceren of juist aan te spannen. Hij is gespecialiseerd in houdingsgerelateerde klachten en bekijkt het lichaam als een geheel.

Fysiotherapie

Uiteraard is tussenkomst van een fysiotherapeut ook aan te raden. Zijn behandeling zal voornamelijk bestaan uit spierversterkende en mobiliserende oefeningen, wel of niet aangevuld met massages en/of taping.

Vind een praktijk

Heeft u ook klachten ter hoogte van de knobbel aan de buitenkant van uw heup? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.