Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Jesse

“Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

Opgegeven hobby door hypermobiliteitssyndroom

In tranen was ze, de 18-jarige hobby ballerina bij mij in de praktijk. Vanaf haar 6e zat ze al op ballet en nu was ze gestopt met haar grote hobby, omdat haar linkerknie regelmatig erg veel pijn doet en zelfs een paar keer uit de kom is geweest. De huisarts had de diagnose hypermobiliteit vastgesteld en daar moest ze het mee doen, misschien dat zooltjes wel kunnen helpen had hij nog wel meegegeven. Dus daar zat ze dan, in tranen keek ze me verwachtingsvol aan.

Wat is hypermobiliteit?

Bij hypermobiliteit zijn de gewrichten soepeler dan bij een gemiddeld persoon, vaak zien we dit bij vingers, knieën en in de wervelkolom. Iemand die hypermobiel is kan verder (over)strekken dan andere mensen. Hypermobiliteit is geen ziekte maar een verschijnsel dat regelmatig voorkomt. Pas als er klachten ontstaan aan spieren en gewrichten door de hypermobiliteit is er sprake van hypermobiliteitssyndroom (HMS).

Welke klachten komen voor bij hypermobiliteit

Hypermobiliteit geeft niet bij iedereen klachten maar mensen met hypermobiliteit hebben vooral eerder dan gemiddeld last van pijn en overbelasting van pezen en spieren. Ook gewrichtspijn is een veel voorkomende klacht. Daarnaast komen verstuikingen of uit de kom schieten van gewrichten relatief vaker voor. Dit laatste was dus het geval bij de jongedame op mijn spreekuur haar linkerknie.

Ben ik hypermobiel?

Een arts stelt de diagnose hypermobiel door middel van lichamelijk onderzoek, maar heb je zelf het vermoeden dat je hypermobiel bent dan zijn er een aantal zelftestjes.

  • Kun je je duim tegen de binnenkant van je pols aandrukken
  • Je kunt je pink 90 ° of meer omhoog drukken
  • Je knieën kun je meer dan 10° overstrekken
  • Je kunt je elle bogen meer dan 10° overstrekken
  • Je kunt als je voorover buigt je handen op de grond leggen zonder je knieën te buigen

Zelftesten bij het hypermobiliteitssyndroom
Symptomen van hypermobiliteit
Bron: Wikipedia

Heb je op basis van deze testen het idee dat je hypermobiel bent, niets aan de hand. Zoals al eerder vermeld is hypermobiliteit geen ziekte (aandoening) maar een verschijnsel.

Jullie raden het al: de ballerina scoorde op alle testjes positief.

Zelftesten bij het hypermobiliteitssyndroom
Symptomen van hypermobiliteit
Bron: Wikipedia

Steunzool

De huisarts had meegegeven aan de ballerina dat steunzolen misschien konden helpen, was dit zo? Dat was natuurlijk haar grote vraag. Doordat de voet een heleboel gewrichtjes heeft die ook allemaal soepeler zijn dan gemiddeld hebben mensen met hypermobiliteit vaak last van plattere voeten doordat de voet verder doorzakt dan gemiddeld.

Dit is met steunzolen zeker wel te ondersteunen waardoor de voet minder hoeft te werken om zijn vorm en stabiliteit te behouden. Klachten zoals vermoeidheid in de voeten en zwikklachten kunnen hierdoor verminderen.

In het geval van de ballerina hebben zooltjes tijdens ballet geen nut omdat dat niet past in balletschoenen. Wel hebben we in overleg besloten steunzolen te maken voor ADL (alle daags lopen) omdat dan de banden en spieren in voeten en knieën de rest van de tijd rust krijgen waardoor er tijdens de hoge belasting (ballet) minder snel overbelastingsklachten ontstaan.

Fysiotherapie

Bij hypermobiliteit zijn de banden rondom de gewrichten te soepel. Sommige spieren kunnen het van de banden overnemen. Bij hypermobiliteit is het dan ook verstandig om oefeningen te doen die deze spieren versterken. De fysiotherapeut kan hier meer over vertellen. Ook in ons voorbeeld hebben we een fysiotherapeut ingeschakeld om de juiste oefeningen voor de ballerina mee te geven.

Het resultaat

We zijn een paar jaar verder, de ballerina danst intussen weer. Minder intensief dan voorheen, maar wel 2x per week een balletles. Haar knie is af en toe na belasting wel gevoelig maar is nooit meer uit de kom geweest. Ze draagt dagelijks haar steunzolen en doet met regelmaat de spierversterkende oefeningen.

Al met al is het eigenlijk meer dan de jongedame op had durven hopen en is erg blij met de goede samenwerking waardoor zij nu weer haar geliefde hobby kan uitoefenen. Hypermobiliteit kan lastig zijn, zeker als het klachten geeft (HMS) maar met de juiste behandeling kunnen deze klachten naar tevredenheid behandeld worden.

Maak een afspraak

Heeft u ook voetklachten door het hypermobiliteitssyndroom? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.