Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Herman

“Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

Het belang van soepele voeten

Onze voeten maken bijzonder ingewikkelde bewegingen

Onze voeten bevatten 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen waarmee de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te kunnen lopen. Iedere spier heeft hierin zijn eigen functie en ieder gewricht heeft een vaste vorm.

Om te kunnen lopen en om zich aan te kunnen passen aan de ondergrond is het van belang voor de voet dat alle spieren en gewrichten optimaal functioneren. Is een bepaalde spier verzwakt of verkrampt, zal de aansturing van de gewrichten anders zijn. Als er stijfheid is van een van de gewrichten, moeten andere gewrichten dit compenseren.

Zelfmassage van de voet

Voor ontspanning van de voet zou je gebruik kunnen maken van een egelbal. Deze zijn te verkrijgen in verschillende afmetingen en verschillende hardheden.

Voorbeeld van een egelbal

Voorbeeld van een egelbal

Je legt het balletje op de grond en beweegt de voet hier soepel overheen. Je kunt dit doen met midden van de voet, of het accent leggen op de binnenzijde of de buitenzijde van de voet. Je kunt zelf bepalen hoeveel druk je geeft, op pijnlijke plekken kun je een extra prikkel geven door de voet stil te houden en druk te geven. Een egelbal geeft door zijn “stekels” een extra prikkeling van de huid en de spieren. Je kunt ook een tennisbal gebruiken of een flesje gevuld met koud of warm water.

Voetspieroefeningen

Voetoefeningen helpen voor verbetering van de doorbloeding, soepelheid en kracht. U kunt zowel onbelast als belast oefenen. Onbelaste oefeningen, bijvoorbeeld zittend, zullen vooral de soepelheid en doorbloeding van de voeten ten goede komen. Belaste oefeningen zullen vooral voor sterkere spieren zorgen. Soms kunnen belaste oefeningen nog niet, als de pijn nog te heftig is.

Vind een praktijk

Wilt je advies wat je zelf kunt doen om je voeten soepel te houden? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.